Barcza pincészet — prés

Területeink igen meredek fekvésben találhatók, így nagyrészt nem gépesíthetők. A növényvédelemben környezetbarát technológiára törekszünk, célunk, hogy a jövőben átálljunk az ökológiai művelésre.

Szőlőinket alacsony terméshozammal terheljük.

Rendkívül fontosnak tartjuk a szüret időzítését: teljes érésben szüretelünk, és csak az egészséges fürtöket szedjük. A zúzást, bogyózást követően rögtön préselünk, vagy 3—4 órás cefreáztatást alkalmazunk. Borainkat csak a színléből, illetve alacsony nyomáson kinyert mustból készítjük. Az erjesztés fahordóban vagy tartályban, hűtés, és fajélesztő használata nélkül történik. A borokat egy évig hordóban, majd egy újabb évig palackban szoktuk érlelni. Háromszáz és ötszáz literes zempléni tölgyből készült hordókat használunk, melyek eddig kettő-négyszer voltak töltve.

szőlészetben környezetbarát eljárásra,
a pincében természetességre törekszünk.

Barcza pincészet — téli táj bazaltorgonákkal

Borainkat igyekszünk a lehető legtermészetesebb módon előkészíteni a palackozásra: borászati kezelőanyagokat nem használunk, mindössze kénessavra és ásványi alapú derítőszerre hagyatkozunk, ugyancsak mellőzzük a borok hidegkezelését, emiatt előfordulhat némi borkőkiválás a palack alján, ami nem számít hibának, és nem befolyásolja a bor élvezeti értékét.