Pincészetünk a Somló déli oldalán a Kőkonyha közvetlen szomszédságában található. A Badacsonyi borvidéken, Csobánc-hegy dél-keleti részén is rendelkezünk szőlőterületekkel. Összesen öt hektáron gazdálkodunk, melynek egy részét béreljük.
Családunkban régi hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A legkorábban fellelt írásos nyom — egy korabeli térkép — tanúsága szerint a Barcza családnak már az 1800-as évek közepén nagyobb birtokai voltak a Badacsonyon.
Ahogy váltották egymást a nemzedékek, valami változatlan maradt: a szőlőhöz való hűség. Rokonaim a mai napig foglakoznak szőlőműveléssel Zánkán, Somlón, Badacsonyon, Csobáncon, a Szent György-hegyen, Badacsonyörsön, illetve a Ság-hegyen.
Családom anyai, Fazekas ága a Somló lábánál, Somlóvásárhelyen él, és megélhetését generációkon keresztül a szőlő biztosította. Az egykori Vallás Alapítvány borászati feladatait ükapám és testvére látták el. Ők voltak a környék első szakképzett vincellérei.
célunk, hogy a lehető legszebb borokat készítsük,
ennek feltétele, az alacsony tőketerhelés mellett,
teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő
Induló pincészetünk célja, hogy folyamatos tanulással és kísérletezéssel a lehető legszebb borokat készítse, ennek pedig feltétele az alacsony tőketerhelés mellett, teljes érésben, egészségesen szüretelt szőlő.
Vendégeinket a Kőkonyha Borteraszon fogadjuk, amely a Somló déli oldalának egy varázslatos szegletében, egész magasan, a bazaltorgonák tövében található. A körülötte lévő kis szőlőterületen hagyományos somlai fajtákat termesztünk: furmintot, juhfarkot, hárslevelűt és olaszrizlinget. Boraink a bazalthegyekre jellemző, testes, tüzes, ásványos ízvilágú, általában savas karakterű száraz borok, de emellett kóstolhatnak nálunk édes borokat, vagy nagy cukortartalommal rendelkező különlegességeket is.
Kínálatunk:
- Borkóstolás
- Hidegtál a borokhoz, igény szerint
- Palackozott és kimért borok értékesítése